2018. március 1., csütörtök

Year Compass 2017

Fandom: Pál utcai fiúk
Párosítás: nincs
Műfaj: modern AU
Korhatár: nincs
Figyelmeztetés: slash utalás, káromkodás
Tartalom: Rövid kis szösszenet, melyben a Pál utcai fiúk együtt töltik 2017 utolsó estéjét, és - Boka János ötlete nyomán - kiértékelik az elmúlt időszak minden örömét és bánatát. 
Megjegyzés: A Year Compass valóban létező dolog egyébként, kis infó ezen az oldalon található.
Megjegyzés #2: Az Anonim meme oldalára íródott a történet eredetileg, még valamikor január elején. (Aki nem ismeri az oldalt, feltétlen ajánlom: promptokat lehet írni egymásnak névtelenül, valamint ki is lehet tölteni őket, szintén névtelenül.) A terjedelmi megkötések miatt ott valamivel rövidebb verziót posztoltam, ez itt az eredeti, vágatlan verzió. 


- Még egyszer akkor. Ki találta ki ezt a faszságot?
Csele tapintatosan a cipője orrát bámulta, Richter húzott egyet a Weisz által hozott (tetemes mennyiségű) házi pálinkából, Leszik pedig szorgalmasan a messengerébe mélyedt - nyilván már megint a csajával beszélgetett, amit Csónakos nem igazán tudott mire vélni. (Mármint... oké, magánélet, azt vágta. De ő mindig mindent félretett, ha a haverjairól volt szó, és eszébe sem jutott volna 2017 utolsó napján egész este a telefonján ülni, ha már a gyerekkori barátaival együtt lehetett. Hiszen egyetemisták voltak már, és olyan ritkán sikerült összeszedni teljes létszámban a bagázst.) Andris mindenesetre nem igazán figyelt arra a temérdek chatüzenetre, amit a Pál utcai fiúk csoportban felhalmoztak a többiek, így erről a yearcompassos izéről is csak a helyszínen (jelen esetben: Geréb kibaszottul flancos, második kerületi lakásában) értesült.
- Boka előtt ne beszélj így róla - sápadt el Nemecsek arca. Még mindig pont olyan ártatlan szemei voltak, mint régen (divatérzéke is csak minimálisan javult, mert hát azért az a hózentróger, jesszus...), de ez még nem akadályozta meg abban, hogy kedvesen elfogadja Richtertől a felé nyújtott pálinkásüveget.
- János meg akarja csinálni - vont vállat Kolnay is, aki meg éppen háttal volt a srácoknak, és Barabással együtt Geréb laptopján igyekezett valami nagyon vidám punkos kalózzenét bejátszani hangulatjavítónak. A nappaliben lévő puccos házimozirendszert próbálták összekapcsolni a számítógéppel, de Barabás felől szüntelen csak káromkodások érkeztek. - Hagyjad már, úgy rákészült. Kinyomtatott nekünk egy csomó példányt, be is fűzette.
- Szerintem pedig Andrisnak igaza van - vetette ellen Barabás, miközben csúnyán nézett Kolnayra. Csónakos már csak sóhajtott. - Miért nem megyünk inkább bulizni, ha már egyszer szilveszter van? Az összes egyetemi csoporttársam partizik, csajozik meg jól érzi magát. Mi meg itt ülünk mint egy rakás trottyos, kalózzenét halatunk és húsz oldalas évértékelő füzeteket irogatunk.
- Itt jön a szendvics - jelentette be Boka, amint belépett közéjük; kezében óvatosan egyensúlyozott két hatalmas tálca szalámis meg sonkás, uborkával és piros arannyal bőven ellátott miniszendvicset. Geréb is ott lépdelt a nyomán, és hamarosan egy nagy üveg pezsgőt rakott le a dohányzóasztalra, amit a fiúk körbeültek.
Kolnaynak azonban muszáj volt visszavágni.
- Szeretnélek emlékeztetni arra - fordult Barabás felé okoskodóan -, hogy van köztünk valaki, akivel éppen tegnapelőtt szakított a pasija, és mint legjobb barátai és egykori osztálytársai...
- Lehetne, hogy ne emlegessük fel? - jajdult fel Ernő, aki paprikapiros lett, Csele pedig erre védelmezően a fiú vállára tette a kezét. Nagyon csúnyán nézett Kolnayékra.
- Hagyjátok már szerencsétlent! - csattant fel Csaba. - Szegény Ernő azért jött ide, hogy végre egyszer ne az exére gondoljon, ti meg csak azért is felhozzátok... hogy lehettek ilyen érzéketlenek?
- Csak azt akartam mondani - védekezett Kolnay -, hogy Ernőnek nyilván nem tenne jót most egy hajnalig tartó buli.
- Ezért fogunk helyette yearcompasst csinálni - jelentette ki szilárdan Boka. Eddig csak a szendvicseket rendezgette az asztalon, de most büszkén kihúzza magát. - Higgyétek el, hogy rengeteg mindent lehet belőle tanulni. Sokat segít, hogy lezárjátok magatokban az előző éveteket, meg abban is, hogy lehetőleg semmilyen problémát ne vigyetek át 2018-ba. Az ilyen egyszerű kis szertartások butaságnak tűnhetnek elsőre, de csináltam már ilyet többször, és tudom, hogy ti is jobban érzitek majd magatokat utána.
- Még mindig tartom, hogy szakot kéne cserélnünk - heccelt a pszichológushallgató Geréb, Boka azonban csak legyintett.

×××

- Mi az, hogy lapozgassam végig a naptáram? - hunyorgott Andris, ahogy az orra alá dugta a kis füzetet. - Ki a franc tart manapság naptárat?
- Szerintem az is elég, ha emlékezetből felírsz valamit - dünnyögte Leszik, aki csak fél szemével nézte az ölében fekvő lapokat, felettük viszont vicces gifeket küldött Andreának. - Tudod, fontos eseményeket, amik megtörténtek veled 2017-ben.
- Igen - kapott a szón Barabás. - Én például beírtam, hogy HÖK-ös lettem, meg február óta mindig én szervezem a kari bulikat. Ha Kolnay lennék, akkor meg beírhatnám, hogy harmadjára is megbuktam makroökonómián, és idén se kapok ösztöndíjat...
Pali felpaprikázva vágott vissza:
- Az lehet, de én legalább nem rókáztam részegen annak a csajnak a cipőjére, aki első óta tetszik!
- Fejezzétek már be, megfájdul tőletek a fejem! - panaszkodott Csele, aki viszont (Csónakos nem túl nagy meglepetésére) saját, kézzel írott naptárát lapozgatta éppen. Az egész csapat láthatta, hogy Csabi füzete a lehető leggyönyörűbb gyöngybetűkkel van szedve, illetve a fontos eseményeket színes képek és post-it cetlik jelezték.
- A "legfontosabb dolog, amit másokért megtettem" rubrikába legszívesebben azt írnám, hogy idén sem fojtottam meg ezt a kettőt - súgta oda Geréb Bokának, aki meg nagyon nem akart nevetni, de azért egy kis félmosolyt nem tudott visszatartani. Kolnay és Barabás persze még mindig haragosan dünnyögtek magukban, egészen addig, amíg Richter váratlan kérdése félbe nem szakította őket:
- A pénzügyi rovatba mégis mit írjak? Eddig is csóró egyetemista voltam, ezután is az leszek.
- Te már ott tartasz? - csodálkozott Nemecsek, ahogy kissé áthajolt Richterhez, és lepillantott az ő füzetére. - Én leragadtam annál, hogy "erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy..."
Geréb erősen felhorkant.
- Azt tanácsold magadnak, hogy eszedbe ne jusson többet visszaírni a Tominak!
- Visszaírtál Tominak? - lepődött meg Boka, de a többiek is egy emberként csodálkoztak el Geréb - csak úgy hanyagul elhajított - információján. Nemecsek rögtön zavarba jött.
- Nem... nem, dehogy! - Aztán lehajtotta a fejét. - Annak vége. Megmondtam neki.
- Ez a beszéd, papuskám! - Csónakos olyan erővel bökte hátba a fiút, hogy az nyekkent egyet. Andris eddig is csak ímmel-ámmal töltögette a saját füzetét (nagyon nem volt hangulata most ehhez az egészhez, főleg, hogy Weisz pálinkájából még alig fogyott), de most kapva kapott az alkalmon, hogy eltereljék a témát. - És ne hagyd, hogy visszakönyörögje magát, oké? Ilyen seggfejekkel szóba ne állj többet.
- Pedig visszaírtál neki - árulkodott Dezső Nemecsekre nézve. - Láttam az előbb a konyhában...
Mielőtt még Nemecsek vörös fejjel visszavághatott volna, Kolnay hirtelen, élesen felröhögött. Barabás súgott valamit a fülébe, de hogy mit, azt a többiek nem hallhatták; már csak annak voltak tanúi, hogy a két fiú szinte egymásra (és a füzeteikre) borulva nevet.
- Csak kitaláltam, mit írok a "titkos kívánság" részbe - nyögte ki Barabás, majd összenéztek Palival és újra elröhögték magukat. Kende lassan a könnyeit törölgette. - Ne haragudjatok meg, na, de... úgy megnéznénk a Cselét női ruhában meg kisminkelve, ahogy magassarkúban betipeg egy bárba, és mindenki őt próbálja felszedni!
Csaba máskülönben finom arca eltorzult, mintha citromba harapott volna. Ennek ellenére úgy tűnt, valamiért mégsem sérti meg annyira a felvetés. Simán csak vállat vont.
- Ízléstelenek vagytok. - A témát lezártnak tekintette, és éppen azon volt, hogy a "legnagyobb meglepetés az előző évemben " rubrikát piros tollal kitöltse, a többiek azonban nem hagyták annyiban a témát.
- Miért, szerintem rohadt jó nő lennél - biggyesztette le az ajkait Richter, ahogy zsinórban a harmadik sonkás szendvicset tömte magába. A többiek megütközve néztek rá. - Most mi van? Tisztára törékeny, meg a hangja is olyan vékony, mint egy lánynak. - Itt a srác, hogy oldja a hangulatot, oldalba bökte Nemecseket. - Ernőnek tuti bejönne, ugye, Ernő?
Csónakos már látta hogy Boka meg Geréb arca elborul; Richter sosem a tapintatáról vagy az eszéről volt híres, az egyszer igaz.
- Miért? - sóhajtotta Ernő kissé bosszúsan. - Már miért jönne be egy lányruhába öltöztetett fiú?
- Ernő a férfias férfiakat szereti - közölte Boka szárazon, a srácok meg kicsit kétkedve néztek fel. - Ő mondta, na.
- És amúgy is, Ernő legalább nem olyan szerencsétlen szardarab, mint mi - dörmögte Weisz. - Neki legalább összejött egy párkapcsolat az elmúlt pár évben...
A fiúk nevetni akartak, de tudták, hogy ezen nem lehet nevetni. Többen lehajtották a fejüket, Richter meg Barabás szomorúan húztak egyet a saját pálinkájukból. Még talán a mindig erősnek tűnő Boka is kicsit szomorkásan meredt a kezében tartott szalámis szendvicsre.
- A saját nevetekben beszéljetek - nézett fel (az este során először) az eddig telefonjába mélyülő Leszik. - Én nem vagyok szardarab, nekem van barátnőm.
- Én meg rengeteg csajt megfektettem 2017-ben - summázta Csónakos, majd nagy hévvel neki is állt kitölteni a füzetét. - Ezt legalább beírhatom a "legnagyobb sikereim" részhez.
- Naa azért. - Geréb csuklott egyet, és kissé fenyegetően Csónakos felé tartotta a pálinkásüvegét. - Nem lehetett az olyan sok.
- Sok volt, ha mondom - erősködött Andris, ahogy önkéntelenül is kihúzta magát. - Ott voltál, hogy így tudod? Biztos csak irigy vagy,mert neked feleannyi sem jutott. Mit feleannyi? Semennyi. Neked csak a jobb kezed van esténként, fogadjunk.
Geréb elvörösödve fel akart ugrani, de Boka a karjánál visszafogta.
- Ne vesszetek már össze ti is, az istenit neki! - János ezután mérgesen tekintett körbe a jelenlévőkön. -  Kinyomtatok nektek ennyi füzetet, értelmes programot találok ki szilveszterre, erre ti meg csak marjátok egymást állandóan! Kisgimnazisták vagytok vagy felnőtt egyetemisták?
Azok, akik érintettnek érezték magukat csöndben maradtak pár percig. János hangja még mindig ugyanolyan erős és tekintélyt parancsoló volt, mint régen, és bár már régen nem volt grund, ahol érvényesek legyenek a szabályok, a fiúk mégis önkéntelenül elhallgattak. Percekig néma csöndben töltögették ki a füzet maradékát, csak a chipszes zacskók csörgését meg azt a totál nem szilveszteri hangulatot keltő punk kalózzenét lehetett hallani. Pechjükre azonban annak a cédének is éppen ekkor lett vége, és ezután tényleg síri csönd támadt.

- Tudjátok, miért vagyok a leghálásabb ebben az évben? - szólalt meg hirtelen Nemecsek. Szívből elmosolyodott, ahogy látta, hogy a többiek felnéznek. - Azért, hogy veletek szilveszterezhetek. Az elmúlt években ugye mind külön voltunk, és nem... nem volt olyan.
Boka bólogatott.
- Igazad van, Ernő. - És hálásan a fiú szemébe nézett. - Én azt írtam az elengedés rovatba, hogy ezentúl megpróbálok csak azokkal a barátaimmal foglalkozni, akikről tudom, hogy igaziak, és mindenben számíthatok rájuk. Még ha gimnázium óta el is szakadtunk egy kicsit egymástól, örülök, hogy ezt a szilvesztert most így össze tudtuk hozni.
- Csatlakozom - morogta Geréb, de azért a szeme sokkal lágyabb volt. Kolnay és Barabás egyetértően hümmögtek, a többiek meg csak bólogattak. - Végre megint együtt a Pál utcaiak! Nagy öröm. Ha még kis nyikhajként Áts Feriéket is képesek voltunk legyőzni, Nemecsek exével is simán elbánunk.
- Nem verhetitek össze a Tomit! - sápadt el Ernő, Csónakos azonban biztatóan a kis szőke felé fordult.
- Biztos? Pedig most az egyszer egyetértek Gerébbel. Egy szavadba kerül, és úgy szétrúgjuk a seggét, hogy az életben nem jut eszébe többet félredugni. Mondjuk, nem is lesz mivel.
Geréb röhögött a megjegyzésen, Nemecsek azonban csak pirosan a tenyerébe temette az arcát.
- Srácok, komolyan...
- Imádom, hogy veletek fog kezdődni az új év - sóhajtott egy nagyot Csele. Felnézett az égre. - 2018. Úristen.
- Szuper év lesz - szólalt meg hirtelen Boka. Mindenki ránézett. - Főleg, ha annak a szilveszterét is együtt töltjük.
Richter és Kolnay pálinkásüveggel koccintottak erre. 

0 komment:

Megjegyzés küldése

 
Design by Casandra Krammer